Biharugrai hétvége

2020. november 7-8.

A “Ne maradj otthon!” című (NTP-MTTD-20-0134) pályázati programunkat is elkezdtük, még mielőtt kiderült volna, hogy támogatást nyertünk. Több kisebb őszi kirándulás terve is szerepel a programban, azonban ezeket a támogatási döntés késése, valamint a koronavírus járvány miatt elhalasztottuk. Azonban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságánál már volt kifizetett szálláslehetősége egyesületünknek, így ezt most igénybe vettük. Eredetileg Dévaványára, a Túzokvédelmi Központba készültünk, azonban a biharugrai szállás számunkra most biztonságosabbnak ígérkezett.

Szombat reggel indultunk autókkal az iskola elől. A szállás megismerése után szabad játék következett a táborhelyen található játszótéren. Ezt követően bejártuk a Madárvárta közvetlen környékét. Ismét szabad játék következett a tűzrakóhely környékén. Kis biztatás után a Felelsz vagy mersz? című játékot játszották a gyerekek.

Ebéd után a Sző-réti tanösvényt ismertük meg.

A két kilométer hosszúságú tanösvény a Madárvártától indul és ide is érkezik vissza. A Kis-Sárrét egykori mocsárvilágának egyik utolsó hírmondójaként maradt fenn a Sző-rét mocsarán keresztül vezetett az utunk. Sző-rét 1997 óta a nemzetközi jelentőségű vizes területekről szóló Ramsari Egyezmény védelme alá tartozik. A tanösvényt végig járva az elhelyezett táblák segítségével ismerhettük meg a fokozottan védett terület élővilágát.

Kis pihenő következett a szobákban, majd esti túrára indultunk. Még naplemente előtt indultunka román határ irányába, a halastavak melletti megfigyelő toronyba. Mire odaértünk, teljes sötétség fogadott. A vadlibák csapatai sajnos nem a fejünk fölött repültek a tóhoz, de azért a távolból megfigyelhettük a rajokat.

Visszafelé kis csoportokban indultunk, hogy izgalmasabb legyen. Egy kis ijesztgetés mindenkit felélénkített.

A vacsorát közös játék követte egészen a lefekvésig.

Másnap szintén a közös csapatépítő játékok szerepeltek a programban. Ez azonban már a „Ki is vagyok én?” című (NTP-KNI-20-0133.) pályázati program foglalkozása volt. A délután közepén fogyasztottuk el ebédünket, majd az érkező szülőkkel hazatértünk.